fbpx

Betekenis van onze totemdiertjes

Niveau peuters: Lieveheersbeestjes

Het lieveheersbeestje is een kranige doorzetter. Hij weet van geen ophouden. Hij zoekt en onderzoekt. Hij heeft een hekel aan te lang wachten. Hij staat steeds klaar om verder te gaan op de weg die hij gekozen heeft. Hij is benieuwd wat er nog komen zal, wat er te vinden, te ontdekken, te zien valt. Hij exploreert en laat niets ongemoeid, zonder aarzelen trekt hij verder.

Niveau K1: Spinnen

De spin is een verkenner. Hij verkent de wereld met zijn zintuigen  door te voelen, smaken, proeven, horen en kijken. De spin daagt uit.  Hij probeert  zijn grenzen op alle vlakken te verleggen door te experimenteren en ervaringen op te doen.  Hij probeert die grote buitenwereld aan zijn eigen noden aan te passen. Zo doet hij zelfkennis op.

Niveau K2: Rupsen

Rupsen zijn constant bezig, zij gaan gewoon door op hun eigen tempo, zonder dat de rups dit als ‘werken’ ervaart. De rups is nog bezig met het ontdekken van zijn kleine wereld maar wordt zich stilaan ook bewust van  de blaadjes, de takken, de boom. Door zijn ervaringen in verband met elkaar te brengen ontpopt deze rups zich tot een veelkleurige vlinder.

Niveau K3: Vlinders

De vlinder is vrolijk en vrij, geniet van de zon en het licht, is verwonderd over de kleuren, de geuren, de mooie lijnen en krullen van de bloemen. De vlinder bestuift zijn omgeving met zijn zorgeloosheid. Hij zoekt naar uitdagingen en verruimt zijn leefwereld. Hij wordt er zich van bewust dat hij ‘iemand’ is en hieraan werken vindt hij een grote uitdaging.

Niveau L1: Bijen

De bij wil zijn talenten ontvouwen, wil iedereen laten zien dat hij met zijn uitzonderlijke vaardigheid om van stuifmeel honing te maken klaar is om ook met  andere kennis en vaardigheden kennis te maken. Hij zoekt  ruimte en  structuur bij  de bloemen die het best bij hem passen om zo goed mogelijk te produceren en te creëren.

Niveau L2: Hommels

De hommel groeit met het vertrouwen dat hij krijgt. Hij staat open voor alles wat zijn weg kruist en gooit zich met overgave in de uitdagingen die hij tegenkomt. Soms wordt de (‘dikke’) hommel wel eens gekwetst, maar omdat de hommel zich bewust is van zijn eigenwaarde weet hij dat hij heel waardevol is voor zijn omgeving.  

Niveau L3: Krekels

De krekel is inventief en creatief. Hij zoekt voor alles een oplossing, is volledig met zijn gedachten bij zijn werk. De krekel weet al haarfijn wat wel en niet kan. Als hij weer eens genoten heeft van een mooie zonnige dag en ligt te genieten is het hoge gras, laat hij spontaan heel luid horen dat hij zijn plekje gevonden heeft.

Niveau L4: Mieren

De mier is plichtsgetrouw en werkt zeer geconcentreerd. Hij is een teamspeler en weet als geen ander dat een team succes heeft als elk teamlid de aan hem toevertrouwde taak volbrengt . Als er een obstakel is zal de mier zich niet laten weerhouden, hij gaat er overheen, er langs of er onderdoor… de mier laat zich niet stoppen…zonder hierbij andere mieren te vertrappen.

Niveau L5: Kevers

De kever is zich bewust van zijn eigen verantwoordelijkheid. Hij kan gevaren en uitdagingen inschatten. Hij weet dat de inspanningen die hij vandaag levert (of nalaat), ook in de toekomst een gevolg zullen krijgen. En tevens voelt hij zich goed onder zijn beschermende schild waar hij zich stilaan bewust wordt van zijn eigen individu.

Niveau L6: Libellen

De libel stelt draagkracht voor: het vermogen om zichzelf en heel sterke elementen te dragen, uit te dragen. Hij is nu uitgegroeid tot een sterke, grote libel. Hij staat klaar om het water over te vliegen en aan de andere oever met volste vertrouwen en met voldoende eigenwaarde het fundament te leggen voor zijn verdere persoonlijke ontwikkeling.