fbpx

1 grote groeiklas

Holistische benadering: alles hangt samen en heeft invloed op elkaar. We doorbreken het jaarklassensysteem en kiezen ervoor om de school te zien als 1 grote groeiklas, met daarbinnen onderverdelingen volgens leerinhouden. Die worden aangegeven door bewust gekozen diertjes.

​Werken met één grote groeiklas heeft als voordeel dat problemen met overgangen worden weggewerkt en dat leerlingen de kans krijgen om maximaal van elkaar te leren.

​Leerlingen stromen door naar een volgend niveau als ze er klaar voor zijn, zonder dat ze daarbij van klas moeten wisselen, want kinderen van verschillende niveaus delen dezelfde ruimtes. Vertragen of versnellen voelt dus niet als ‘gefaald’ of ‘bijzonder’, maar als ‘gewoon’. Kinderen krijgen zo ook maximaal de kans om van elkaar te leren, over de leeftijdsgrenzen heen. Ze kunnen elkaar helpen, samen spelen, samen ontdekken, uitdagen, stimuleren… wat hun allen op een hoger niveau tilt. Zo dragen kinderen niet alleen medeverantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces, maar krijgen ze ook de kans om een bijdrage te leveren aan het succes van een ander. Een ervaring om nooit te vergeten!

Daarnaast gaan leerkrachten op deze manier ook meer samenwerken via co-teaching en krijgen zij een heel brede basiskennis, die de duidelijke opbouw van de leerstof over de verschillende leerjaren garandeert. Ook zij leren van elkaar en met elkaar en krijgen de kans om kinderen samen te ondersteunen, wat veel motiverender en beter werkt dan wanneer je er in je eentje voorstaat. Het beeld dat zij samen kunnen schrijven over de kinderen zal nu ook veel breder, objectiever en juister zijn dan voorheen.

Betekenis van onze totemdiertjes

Totemdieren

Betekenis van onze totemdiertjes Niveau peuters: Lieveheersbeestjes Het lieveheersbeestje is een kranige doorzetter. Hij weet van geen ophouden. Hij zoekt en onderzoekt. Hij heeft een hekel aan te lang wachten….

Werken met classe unique

Kinderen helpen elkaar

Werken met classe unique Wij doorbreken het klassieke jaarklassensysteem en werken met classe unique in de Vlindertuin en in de Libellentuin. Dit betekent dat in de Vlindertuin alle kleuterklassen samenzitten…

Onderverdeling in niveaus

Niveaus

Onderverdeling in niveaus Vlindertuin (niveau kleuters) ● Lieveheersbeestjes (instappers: 2,5 jarigen) ● Spinnen (niveau 1 ste kleuterklas) ● Rupsen (niveau 2 de kleuterklas) ● Vlinders (niveau 3 de kleuterklas Libellentuin…